Глобален Бизнес Идентификатор (GBI) – Инициатива за Търговска Промяна

Граничният Междуведомствен Изпълнителен Съвет (BIEC) разработи ново Оценяващо Доказване на Концепция (EPoC), което ще тества три различни идентификатора на обекти и ще определи коя комбинация е най-оптимална за уникално идентифициране: основни юридически лица, техните роли на собственост и специфични местоположения във функциите на глобалната верига за доставки. GBI EPoC има за цел да работи в рамките на автоматизираната търговска среда, с планове за стартиране през пролетта на 2022.

Във Virtual Trade Week, присъстващите видяха презентация, на която U.S. Customs и  Гранична защита (CBP) казаха, че през финансовата 2020 е имало повече от 365 000 активни вносители на данни, както и 16 500 митнически брокери. Докато тези податели са задължени да представят идентификационен номер на производителя/изпращача за целия внос, CBP заяви, че MID няма качеството, богатството и уникалността на данните, необходими за точност във веригата на доставки. Този проблем се отнася до огромния брой пратки, които CBP обработва, които през финансовата 2020 включват 28,5 милиона товарни контейнери, 32,8 милиона влизания за внос и 148 милион де минимис пратки по въздух, плюс 94 милиона с камион.


Предложените решения от GBI

Идентификатор на Юридическо Лице (LEI)

LEI е 20-цифрен, буквено-цифров идентификатор с основни елементи от референтни данни, уникални за юридическо лице.

Към 13.04.2022 има издадени 2.112,123 LEI по целия свят и броят им расте бързо.

Универсална Система за Номериране на Данни (DUNS)

DUNS е 9-цифрен, цифров и неуказателен идентификатор, който идентифицира уникални бизнес заведения с библиотека от над 200 елемента с референтни данни.

Има над 300 милиона DUNS по целия свят.

Глобален Номер за Местоположение (GLN)

GLN е 13-цифрен, цифров идентификатор с различни набори от основни елементи за референтни данни, които могат да се персонализират към местоположение, функция и операции.

Над 2 милиона компании използват фирмените стандарти GS1, а 100 милиона продукта носят GS1 баркодове.


GBI оценъчно доказване за концепция

CBP заяви, че междуведомствената работна група вече създава доказателство за оценка на концепцията, която ще тества предложените решения и ще идентифицира най-добрата комбинация от тези три идентификатора на субекта, които уникално показват собствеността, конкретния бизнес и глобалните местоположения, и ролите на веригата за доставки, както и функции. Доброволните участници в теста ще трябва да подадат и трите идентификатора за производителя/генератора, продавача и изпращача (без значение дали са или не са едно и също лице), чрез Интерфейса на Автоматизирания Брокер. Подаването на идентификатори за дистрибутора, износителя и опаковчика ще остане опционално. Но докато не бъде извършена пълната оценка на теста, MID все още ще се изисква и приема паралелно.

Тестът ще включва 10 държави: континентален Китай, Австралия, Канада, Нова Зеландия, Обединеното кралство, Франция, Мексико, Виетнам, Италия и Сингапур.

Тестът ще включва 6 продуктови категории: алкохол, медицински изделия, лични вещи, морска храна, играчки и Върнати САЩ стоки.

Следователно могат да участват търговски членове, които извършват бизнес в една от споменатите страни и внасят продукт в една от тези категории.